Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 96. Yılı Kutlandı - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 96. Yılı Kutlandı

06-07-2022 | 21:03

Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve Türk vatandaşlarına verilmesinin 96.yılı nedeniyle Denizcilik ve
Kabotaj bayramı Şarköy'de törenlerle ve şenliklerle kutlandı.
Şarköy'deki Deniz Şenlikleri ve Kabotaj bayramı kutlamaları 1 Temmuz Cuma günü saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı.
Çelenk törenine Belediye Başkanı Alpay Var, İlçe Emniyet Müdürü Akın Şahbaz,Sahil Güvenlik Komutanı Ozan Çatık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Barış Elma, Şarköy Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Başkanı Yaşar Karayer, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Duman, CHP İlçe Başkanı Birol Taner, CHP İlçe yönetim kurulu üyeleri,Esnaf Odası Başkanı Mesut Mutlu, askeri personel, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Sunuculuğunu Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Fatma Kurtar’ın yaptığı törende S.S. Şarköy Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifinin çelengi Kooperatif Başkanı Yaşar Karayer tarafından Atatürk Anıtına sunuldu. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşımız eşliğinde bayrağımız göndere çekildi.
Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Duman tarafından yapıldı. Duman konuşmasında “Değerli Daire Amirleri, Sevgili Şarköylüler, Basınımızın güzide temsilcileri ve denizci dostları, 1Temmuz 1926 tarihinde,Cumhuriyet Türkiye'sinde çok önemli olan Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, "Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle,Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı" belirtilmiş yabancılara verilen imtiyazlar (Kapitülasyonlar) sona erdirilmiştir. Bu Kanun ile, sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönümnoktası olmuştur. Denizler,Ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Bunun farkında olan Büyük Atatürk'ün direktifleriyle çıkarılan ve yukarıda kısaca değindiğim Kabotaj Kanununun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir. Son yıllardaki kazanımlara baktığımızda, Kabotaj kanunun verdiği bu özgüvenle; Türkiye ege ve akdenizdeki yetki alanlarını kısıtlayan Sevilla Haritasını yırtıp atmış onun yerine de,emekli tüm genaral Cem Güldenizin ortaya koyduğu"mavi vatan" doktirinini masaya getirmiştir. Türkiye ile Libya arasında gerçekleşen deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması, Mavi Vatan doktrinin somut adımlarından biri oldu. BM'ye bildirilmesiyle dünyaya ilan edilen bu anlaşma sayesindeLibya ile Türkiye denizden komşu oldu. Bu vesileyle Sevilla haritasını yırtıp atarak ülkemizin Ege ve Akdeniz'deki haklarını savunan dışişleri bakanlığımıza ve "Mavi Vatan" doktrinini ortaya atan Cem Güldeniz'e minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Büyük Atatürk'ün öngörüleri sonucudur ki, Ülkemize ait gemiler karasularımızda ve özellikle tüm dünya denizlerinde Bayrak dalgalandırmakta, diğer denizci devletler ile rekabet edebilmekte ve Mavi Vatan'da petrol aramaktayız. Bunca kazanımın olasının en önemli sebebi kabotaj kanunudur. Bu vesileyle denizlerdeki bağımsızlığımızın mimarı Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyor ve 1Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı kutlar saygılar sunarım. Arz ederim." dedi.
Sunuculuğunu Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Duman'yaptığı Deniz Şenlikleri töreni ise saat 18.00'de İskelede Deniz şehitleri için denize çelenk bırakılması ve ardından denizdeki teknelerin geçit töreni ile başladı.
Daha sonra İskele ile Barınak arasında kalan alanda yüzme yarışlarına geçildi.
Yüzme yarışlarında dereceye giren isimleri şöyle:
50 Metre küçük erkekler:
1. Semi Kölbilge
2. Kamil Kaan Karaman
3. Akif Kayra Duman
50 Metre küçük bayanlar:
1. Cemre Bakış
2. Duru Duman
100 Metre yıldız erkekler:
1. Karahan Karaman
2. Toprak Aksakal
3. Efe Baran Demir
400 Metre büyük erkekler:
1. Mert Bal
2. Danyel Yelegen
3. İlkay Demir
Deniz Şenliklerinin en ilgi çeken yarışlarından olan Yağlı Direk yarışmasını ise Can Kızıl kazandı.
Yarışmalarda derece alanlara Şarköy Belediyesi tarafından karşılanan hediyeler Kaymakam Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkanı Alpay Var ve İlçe Jandarma Komutanı Hasan Doğan tarafından verildi.
Sahil Güvenlik Komutanlığına ait zodyak botu denizde, emniyet, sağlık ve zabıta ekipleri İskelede gerekli önlemleri aldılar. Şarköy Belediyesi şenliklerde bardak su ikramında bulundu.




ETİKET :  

Tümü