KAZ DAĞLARINI BIRAK ŞARKÖY’E BAK - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

KAZ DAĞLARINI BIRAK ŞARKÖY’E BAK

23-08-2019 | 18:02

Tekirdağ Şarköy ilçesinde Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği, Şarköyspor Atatürk Düşünce Derneği tarafından ortaklaşa “Kazdağları’na Şahip Çık”platformu adı altında Fazıl Say Konserine katılarak sosyal paylaşımdan paylaşım yaparak gösteriş yapmaları Şarköy ilçesinde 3 adaet taşocağının ve Şarköy Yeniköy mahallesinde yol yapım esnasınca binlerce ağacın katledildiği ve köy halkının tarım arazileri yaşam alanları zarar görmesini görmeyen dernek yöneticilerinin Kazdağları üzerinden sov yapması vatandaşların tepkisini çekti.
Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği başkanı Mehmet Mermer, Şarköy Atatürk Düşünce Derneği Başkanı Soner Çimendere ve Çengelli mahallesinde bulunan taşocağını işleten Şarköyspor başkanı Özgür Öztürk ile beraber katılması ve sosyal paylaşım sitesinden resim paylaşarak “Bu ülkede hayatımız emperyalistlere karşı mücadeleyle geçecek. Yıllar önceydi daha yeni yeni siyasetle tanışıyorduk. O yıllarda yine siyanürcülere defol diyorduk. O zaman emperyalistlerin hedefi Bergamaydı. Büyük kitlesel direnişler yaşandı o dönem. Yıllar geçti bu gün yine kazdağlarına emperyalistlere ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadele için geldik. Bizim gibi ülkelerin kaderi değişmiyor. Emperyalistler için sömürüp atılacak ülkeyiz.
Kendi ülkelerinde yapamadıkları azgınlığı vahşiliği bizim ülkemizde yapıyorlar. Çanakkale nin içme suyunu sağlayan 70 milyon metreküplük bir barajın su havzasına altın madeni açılması tam bir katliamdır. Bu altın madeni yüzbinlerce ağacı yok edip açılacak. Ve burda ayrıştırma siyanürle yapılacak bu siyanür Çanakkalenin suyuna karışacak. Yıllar sonra sonuçlarını göreceğiz. Yıllar öncesine bakınca çernobil olayı olunca hiç bir şey yok diye çay yudumlayanlar yıllar sonraki kanser ölümlerininin nasılki sorumlusu ise. Bu gün bu madene izin verenler ilerde yaşanacak ölümlerin sorumlusudur. Bu gün yüzbinler buradaydı bu süreç devam etmeli,Kazanımla sonuçlanana kadar. Bu mücadele bir insanlık görevidir. SİYANÜRCÜ DEFOL BU MEMLEKET BİZİM” yazması Şarköy ilcesinde işletmiş olduğu Taşocağından zarar gören mahalle sakinleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Ağaçlar ölüyor
Kızılcaterziköy , Tepeköy ve Çengelli mahallerini işgal eden taş ocakları, işleme metoduyla doğanın yapısını altüst etmekte. Taş ocaklarının faaliyeti nedeniyle yüzlerce ağaç kesilirken bölgede tarım arazileri ve bitki örtüsü de çıkan toz nedeniyle kuruyor.

Ülkemizdeki taş ocaklarının işletme koşulları, doğal dengeyi alt üst ederken bazı taş ocaklarının yerleşim yerleri ile iç içe olması insan sağlını da tehdit ediyor. Yerleşim yerlerine yakın taş ocaklarındaki patlatmalar ise birçok evin mimari açıdan hasar görmesine neden olmakta.
Taş ocaklarının faaliyeti dolaylı olarak trafikte can güvenliğini de tehdit ediyor.
Taş ocaklarına ait kamyonların sevkiyat sırasında yollara döktüğü kum ve çakıllar, trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Doğa katlediliyor
Taş ocaklarının faaliyeti nedeniyle binlerce ağaç kesilmekte Tarım arazileri içindeki Kirazlıklar ve üzüm bağları taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle kuruyarak telef oluyor, doğa giderek mahvoluyor.
İnsan sağlığını da tehdit ediyor.


Taş ocaklarının yerleşim yerleri ile iç içe olmaları da ayrı bir felaketi beraberinde getiriyor. Terziköy, Tepeköy, Çengelli, Yörgüç,Yayaköy halkının sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Çengelli Mahallesi sakinlerinden Veysel Başar gazetemize yaptığı açıklamada “Taş ocaklarından gelen toz nedeni ile nefes almakta güçlük çeken köy halkı, kapı pencere açamıyoruz, sokakta rahatça gezemiyor, bu köylerdeki çocuklar dilediği zaman sokakta oyunlar oynayamıyor. Merada otlayan hayvanlarımız hastalandığı gibi ölüyor. 22.07. 2019 tarihli dilekçemle Şarköy İlçe Tarım Müdürlüğüne yapmış olduğum dilekçeyle başvurusunda cevap olarak Çengelli Mahallemizde faaliyette bulunan işletmeden mevcut küçükbaş hayvanların yapılan muayene ve kontrolleri uzun süre tozlu hava solumaya bağlı olarak 13 koyunda solunum sistemi rahatsızlığı geliştigi görüldü. Çevresel kötü etkinin bertaraf edilmesi gerekli koruyucu/tedavi edici tedbirlerin alınması ile sonlum sistemi hastalıkları ortadan kalkacaktır ayrıca yakalanma riski azalacaktır denildi.Şarköy kaymakamlığı bu konuda hiç bir yaptırım uygulamıyor.Mahalle muhtarımız köylüden yana olmadığı için kendi çıkarları için Taşocağından yana olduğu gibi gerekli mercilere sikayet edip hakkımızı aradığımızdan biz köylüleri de tehdit etmekte. Taş ocağının bulunduğu bölgemiz olan Çengelli Yörgüç, Tepeköy ve Yayaköy mahallesi olarak Taş ocağında geceleri sabaha kadar patlatma olduğundan uyuyamıyoruz.
Bu yerleşim yerlerinde ikamet eden astım ve benzeri solunum yolu hastası olan kişiler ise en büyük zararı görüyor. Yetkililerin bu işe bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
Çengelli mahallesinde Taşocağından zarar gördüğünü iddia eden Cihan Kabasakal “Çengelli mahallesindeki sofralık üzüm bağım taşocağı yüzünden beyaz bir toz örtüsüyle kaplanmış vaziyette. 1 yıl boyunca emek harcadığım malımı satamıyorum sadece ben degil, tüm köylülerimiz zarar görmeye başladı. Artık birilerinin buna dur demesi lazım. Lütfen yetkililere sesleniyorum gereğinin yapılmasını istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Şarköy ADD, Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği ve Şarköspor ortaklaşa “Kazdağları’na Sahip Çık”diyerek sosyal paylaşımdan paylaşıp Fazıl Say Konserine gittiklerini duyuruyorlar. Bu yaptıkları kendileriyle çelişiyor. Kendi bölgesine sahip çıkamayanlar Kazdağlarına nasıl sahip çıkarlar bu gibi sivil toplum örgütlerini kendi çıkarları için kullandıkları apaçık ortada biz mağdur olan köylülerin üreticilerin çıkarlarını kim koruyacak”dedi.

Evler zarar görüyor
Yerleşim yerlerine yakın mesafede faaliyet gösteren taş ocaklarında, dağı patlatma işlemi esnasında işletmeye yakın evler zarar görüyor. Birçok evin pencere camı kırılıyor, bazı evlerin duvarlarında da patlamaya bağlı yer altı sarsıntısı sebebi ile derin çatlaklar oluşmakta
Taş ocaklarındaki patlatmalar sebebi ile toprak kaymaları oluyor.

Trafikte can güvenliğini riske atıyor
Yerleşim yerine yakın ya da uzak mesafede faaliyet gösteren taş ocaklarına ait kamyon ve tırların yollara döktüğü kum ve çakıllar ise trafikte can güvenliğini tehdit ediyor.
aynı şekilde malzeme yüklü tonajlı kamyon ve tırların köy yolarını bozduğu asfalt yolarında çökmeler meydana geldiği bu malzeme taşıyan araçların Şarköy,Malkara ve Kavak yol güzergahında , çok sayıda sürücünün de isyan etmesine neden oluyor.
İzni devlet veriyor
Taş ocaklarının işletme ruhsatı Jeoloji ve Maden Dairesi tarafından veriliyor, ÇED raporunca tesisin çevreye verdiği zarar hususunda denetleme yetkisi ise Çevre Koruma Dairesi’nde bulunuyor.
Taş ocağı işletmelerinin genel denetimi ise Çevre Koruma Dairesi, Orman Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi ile Patlayıcı Maddeler Müfettişliği’nden uzmanlarca oluşturulan komisyon tarafından yapılıyor.
Tüzüğe rağmen…
Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan “Taş Ocakları Düzenleme ve Denetleme Tüzüğü” 24 Kasım 2015 tarihinde Resmi Gazetede de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Taş ocaklarının denetim ve kontrollerinin sağlanmasını hedefleyen tüzük yürürlükte ancak felaket halen devam ederken Şarköy bölgemizde ÇED raporu ve işletme izni almış Taşocakları açılacağı öğrenildi.

 

Taş ocağından mahsülleri zarar gören Cihan Kabasakal




ETİKET :  

Tümü