OKUL ÇATILARINI BAHÇE OLARAK YAŞAM HALİNE GETİRMELİYİZ - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

OKUL ÇATILARINI BAHÇE OLARAK YAŞAM HALİNE GETİRMELİYİZ

13-02-2021 | 22:41

Hızla betonlaşmaya karşı yaşadığımız Korona virüs nedeniyle pandemi döneminde insan hayatının kısıtlamaya gidilmesi sağlığmız için evlere ve işyerlerimize kapanma süreci yaşadığımız şu günlerde artık hayatın hiç bir zaman pandemi öncesi gibi olamayacağını. Yani hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı görülmekte olduğunu yaşadığımız süreçten anlaşılıyor diyerek sözlerine başlayan İnşaat Mühendisi Yücel Yetiş Okul ve kamu binalarının çatılarının kaldırılarak çatı bahçe olarak insanların yaşam alanı haline getirerek özel mülklerde yayılmasını sağlanması gerektiğini belirtti.Gazetemize açıklamada bulunan Yetiş açıklamasına söyle devam etti
“Kaliteli bir kent yaşamı binalar, yollar ve yeşil alanlar arasındaki dengeli bir dağılımın sonucudur. Kent içerisindeki yeşil alanların farklı kullanım türleri, yeşil alanların işlevleri, büyüklükleri ve hizmet alanları kentsel yaşam kalitesi içerisindeki etkisini ortaya koymaktadır.
Ancak büyük şehirlerde hızla artan nüfusun konut ihtiyacının karşılanması, özellikle şehir merkezleri ve yakın çevrelerindeki yeşil alanların azalmasına yol açmaktadır. Şehirlerde arsaların emlak değerlerinin yüksek olması ve artan nüfusun yeşil alan ihtiyacının karşılanması nedeniyle büyük şehirlerde binalarda atıl durumdaki mekanların değişik fonksiyonlarla kullanılması, teras yada çatıların çok amaçlı kullanımı yaklaşımıyla çatıların yeşil alan olarak büyük bir potansiyel teşkil ettiği ortaya çıkmıştır. Yüzyıllardır insanlar gerek ekolojik gerekse estetik amaçlarla çatı ve teras bahçelerini kullanmaktadırlar. Çatı ve teras bahçeleri günümüzde kent insanına çok yakınlarında ulaşabilecekleri yeşil bir alan sağlamanın yanı sıra insanları dış çevrenin olumsuz koşullarından da koruyabilen birer mekan olarak önem kazanmıştır. Çatı bahçelerini hem bina düzeyinde yeşil alanlar hemde kent ünitesi düzeyinde yeşil alanlar sınıfında değerlendirmek mümkün”olduğunu söyleyen. Yetiş Bina düzeyinde çatı bahçelerine bakıldığı zaman; üzerinde çatı bahçesi bulunan bir binada çatıları açık veya açılır kapanır çatı sistemleriyle sokağa çıkma yasağı günlerinde yaşam alanları olarak tasarlandığında insan yaşamına katkı sağlayacağını düşünmekte olan İnşaat Mühendisi Yücel Yetiş tüm yurtta eğitim alanı olan okulların çatılarını bahçe olarak kulanılmasını öğrencilerin kullanım alanı yapılmasını öneriyor.




ETİKET :  

Tümü