ŞARKÖY AÇIKLARINA DEMİRLEYEN GEMİLER ŞARKÖY PLAJLARINI KİRLETİYOR - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

ŞARKÖY AÇIKLARINA DEMİRLEYEN GEMİLER ŞARKÖY PLAJLARINI KİRLETİYOR

24-06-2019 | 14:46

Türkiye, deniz ulaştırması açısından dünyanın en önemli geçiş bölgelerinden biridir. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek deniz ulaşım yolu İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara deniz vasıtası ile sağlanmaktadır. Boğazlarımızdaki deniz trafiği, özellikle İstanbul Boğazı gibi yoğun yapılaşmanın nedeniyle Şarköy ilçemiz açıkları uluslar arası gemilerin demirleme noktası olduğundan görüldüğü noktalarda doğal ve yapay çevre bakımından çok ciddi çevresel riskler oluşturmaktadır.
Bu riskler şu şekilde sınıflandırılabilir; • Gemilerin normal operasyonlarından kaynaklanan sintine ve balasat gibi atıklar ile çöplerini denize boşaltmaları, • Gemilerin legal veya illegal yollardan taşıdıkları tehlikeleri atıkların veya maddelerin denize boşaltması, • Kaza durumunda denize petrol veya diğer zararlı maddelerin yayılması Şarköy ilçemiz için risk taşımaktadır. Gemilerin ve diğer deniz araçlarından denizlerin kirletilmesine neden olan maddeler, özellikle uluslararsı sözleşmeler ve deniz kirlenmesini önleme kuralları gözönünde bulundurularak, aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir.
Petrol ürünleri, Radyoaktif maddeler, Kütle halinde taşınan zehirli sıvı maddeler, Paket halinde veya taşınabilir tanklarda, yük konteynerlerinde, vagon veya kamyonlu tanklarda taşınan zararlı maddeler, Gemilerin sintine, balast ve tank yıkama suları, Gemi kaynaklı evsel atık sular (tuvalet, lavabo, duş ve mutfaklardan gelen sular), Gemilerin çöpleri.Şarköy açıklarına bırakıldığı iddia ediliyor.
Sahil Güvenlik ve belediyeye çağrımızdır. Şarköy açıklarında demirleyen ve atıklarını sahile döken gemileri istemiyoruz.
bir kaptan arkadaşım atıkların gemide un ufak edildiğini ve denize iyice ufalldıktan sonra boşaltıldığını söyledi.
Aynen öyle yapıyorlar. Kıyıya vuran pisliklerden görüyoruz. Harbiden hep pislik un gibi öğütülmüş
Gece sahil güvenliğin bir botu arızalı, öbürü tamirdeymiş. Yılda kaç kez şikayet ettik;
Önerimiz şu: Gemiler Şarköy açıklarında demir atmasın.
Daha uygun yerler var, Teriköy açıklarında
Şarköylü istemiyor, turist kaçıyor.
En ağır cezalar istiyoruz.
Bunların boklarını temizlemek istemiyoruz.




ETİKET :  

Tümü