Şarköy’e Taşımalı Doğalgaz - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

Şarköy’e Taşımalı Doğalgaz

30-09-2019 | 10:35

Şarköy Belediyesi ve Gazdaş Şarköy ilçesine doğalgaz verilmesi çalışmaları hızla devam ediyor. Çeşitli nedenlerle Kızılcaterziköy’den boru hattı geçmesine rağmen bağlantı yapılamaması nedeni ile Şarköy ilçesine bu kış doğal gaz verilmesini sağlamak için depolama sistemi yapılarak tankerlerle taşımalı doğalgaz yöntemiyle sorun çözüme kavuşturulacak. Gazdaş İstiklal mahallesi SGK müdürlüğü karşısında açmış olduğu abonman ve futura ödeme merkezini önümüzdeki ay faaliyete geçirmeyi planlıyor. EPKD, zorlu coğrafi koşullara sahip veya nüfus potansiyeli doğalgaz maliyetini kaldıramayacak ilçelere LNG/ CNG ile doğalgaz verme kararı aldı. Uygulamadan Şarköy ilçeside yararlanacak

PEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgazın ülke geneline yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda 2018-2019 yılları içerisinde gaz arzı sağlanması amaçlanan coğrafi koşulları zorlu ya da nüfus potansiyeli düşük 222 ilçe ve beldeyle ilgili önemli bir karar aldı.

DAHA UCUZ GAZ
Doğalgaz dağıtım şirketleri ve BOTAŞ ile birlikte uygulamaya geçirilecek karara göre CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) veya LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) uygulaması, zorlu coğrafi koşullarda yüksek maliyet oluşturan boru hattı döşenmeyeceği için maliyetleri indirecek. Böylece gaz fiyatına boru maliyeti eklenmeyecek. Maliyetlerdeki düşüş doğalgaz tarifelerine de yansıtılacağı için bu durumdaki ilçelerdeki vatandaşlar diğer il ve ilçelerdeki gibi yüksek gaz bedeli ödemeyecek.
İLK ETAPTA ŞARKÖY ‘E
Bu durumda olan ilçe sayısının 222 kadar olduğuna belirtiliyor. İlk etapta 20 kadar ilçeye bu yöntemle doğalgaz verilmesi planlanıyor. İlgili ilçelere verilecek LNG veya CNG şeklindeki gaz ihale yöntemi ile alınarak sisteme verilecek. EPDK tarafından belirlenen usul esaslara aykırı şekilde lisans sahibi olmayan firmalardan LNG veya CNG temin edilmesi halinde maliyetler hizmet alımı yapan şirketlerin üzerinde bırakılacak. Yetkililer bu sistemin mücbir sebep hallerinde de kullanılabileceğine işaret ediyor.
ŞARKÖY’E TANKERLERLE TAŞINACAK
Şarköy ilçesi istiklal mahallesi Kovalık mevkiinde TESKİ arıtma tesisinin bulunduğu alanda toprak altına konan 2 adet depolara ve toprak üstünde bulunan 2 tüp ve terfi istasyonuna tankerlerle doğalgaz sistemiyle ulaştırılıyor: “Şebekeden alınan doğal gaz dağıtım şirketinin CNG Kompresör İstasyonu ile 250 bar seviyesine çıkarılarak, özel olarak dizayn edilmiş treyler üzerinde bulunan CNG tüplerine aktarılıyor. Bu yöntem ile doldurulan treyler bir çekici vasıtasıyla Şarköy ilçesi için İstiklal mahalesi Kovalık mevkiğinde oluşturulan şebeke Boşaltma İstasyonu’na taşınıyor. Boşaltma istasyonuna gelen gazın basıncı 250 bar seviyesinden şebeke basıncına düşürülerek bir ölçüm istasyonu vasıtası ile şehir şebekesine verilecek.”




ETİKET :  

Tümü