ŞARKÖYLÜ ÖĞRENCİ YURTDIŞINA GÖNDERİLDİ - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

ŞARKÖYLÜ ÖĞRENCİ YURTDIŞINA GÖNDERİLDİ

30-09-2019 | 10:55

Erasmus+ Youth Exchange kapsamındaki gençlik etkinlikleri, gençlerin temel yeterliliklerini, becerilerini ve istihdam edilebilirliğini geliştirmeyi, gençlerin sosyal katılımını ve refahını arttırmayı, gençlik çalışmaları ve gençlik politikasında yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde iyileştirmeleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu proje kapsamında Avusturya’ya giden Şarköy Anadolu Lisesi öğrencisi Musacan Besli duygularını ve yaşadıklarını gazetemize anlattı.
‘‘Merhabalar, benim ismim Musacan Besli, 4 ağustos ve 18 ağustos 2019 tarihlerinde ‘’Erasmus+ Youth Exchange’’ programı ile Evrenosbey ortaokulu öğretmeni Musab Önen tarafından Avusturya’ya gönderildim.
Projenin ismi ‘’Between two worlds’’idi.
Bu macera benim için özellikle ilgi çekici ve farklı bir deneyimdi çünkü ilk defa böyle bir projeye katılıyordum ve benim ilk yurtdışı deneyimim olacaktı.

Projenin uygulanıldığı bölge özgündü,’’Klaffer am Hochficht’’ adlı doğal güzelliğin olduğu bir yerdi.Görevimiz kişilere(özellikle azınlık sınıfta olan insanlara karşı) olan ırkçılığı, ayrımcılığı, aşağılayıcı davranışları ve terimleri tanımlama; önleme ve farkındalık yaratmak üzerine kuruluydu.50 gençlik dolu bireylerle birlikte jenerasyonumuzun sorunlarını konuşarak birbirimize yakın olma yoluna çoktan koyulmuştuk.
Resmi olmayan eğitim temelinde,öğretim yaratıcı aktiviteler olarak sanat grupları,film gecesi, tiyatro ve sabah aktiviteleriyle işlendi.Bunların hepsi büyük resmi görmemiz için yerine yerleştirmemiz gereken küçük yapboz parçaları gibiydiler.Klaffer’in havasına karşılık,tüm aktivitelerimiz organizeydi ve eğitmenlerimiz profesyönel, hepimize yardım etmek için sıcak kalpli olan bireylerdi.
Tüm ülkeler kültürlerini temsil etme, onlara ait olan yemek,dans ve şarkı gibi değerleri tanıtma şansını tanındı.Örnek vermek gerekirse ‘’Ithaka’’ adlı Yunan şiirini beğendim.Bize,sonu değil; ona giden macerayı sevin, diyordu.Bu şiir hayata yeni bir anlam kazanmama sebep oldu.
Bizde kendi ülkemizi tanıttık.Şarkılar söyledik,insanlar geleneksel yemeklerimizi yediler ve dans ettiler.Orada ülkemi temsil ederken çok gururlandığımı söyleyebilirim.
Boş gün aktivitesi olarakta üç ülkenin buluştuğu bir dağa tırmandık,bu ülkeler Almanya,Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’ydi.
En önemli olarak ise bir televizyon kanalına röportaj verdim.Bana sorulan sorular şöyleydi; Nereden geliyorsun? Bu projeden sonra ne yapıcaksın? Eve döndüğünde hangi bilgileri veya değerleri getireceksin? Gibi sorular sordular.
Sıcak spot ışığının altında röportajım yapılırken aklımın bir köşesinde her zaman Türkiye, her zaman Şarköy vardı.İnsanlarımın benden olan beklentilerini sırtımda hissettim ve başardım.Böyle faaliyete katılıp Şarköy’ümü,Türkiye’mi temsil ettiğim için çok gururluydum.
Herkesten bir çok kez sevgi dolu iltifatlar ve yorumlar aldım.Onlara beni kendim olduğum için sevdiklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.Bana nazik mesajlar,çikolatalar ve kalpler gönderdiler, onları sonuna kadar anı olarak saklayacağım.Hatta bir Romanyalı bir kızdan karaoke gecesinde sesim güzel diye iltifat aldım.
Türk takımı gayet güzeldi,bir grup insanlara bu kadar kısa bir sürede bağlanabileceğimi hiç tahmin edememiştim.Takım liderimiz harika bir insan, bizi daha iyi tanısın ve iletişim kurabilsin diye kendi boş zamanından fedakarlık yapmıştı.Ona tüm kalbimle minnettarım.
Aktif bir gruptuk, herkesle konuşur, aktivitelere katılır ve organize ederdik.Avrupa’nın her köşesinden halen daha sıkça iletişimde bulunduğum arkadaşlar edindim.
Şimdi ise orada çektiği birkaç fotoğrafı size sunuyorum.

Açıklamamızı istedikleri konuyu anlatırken çekilen fotoğrafım.

 

Televizyon programında röportaj yaparken içinde bulunduğum bir kare.

Ülkemizi tanıttığımız kültürel geceden çektiğim bir fotoğraf.

Tırmandığımız dağdan elimde bulunan bir manzara,karşımdaki yerleşim yeri Almanya’da.Ayrıca bu fotoğrafı çekerken ben Almanya’daydım.

Ve son olarak Viyana’nın kalbinde bulunan bir katedralde çekindiğim bir fotoğraf.
Bu proje dünyaya gözlerimi açtı, bana kritik kararlar vermeyi,ırkçılığı tanımayı,azınlık sınıfla empati ve sempati yapabilmeyi ve herkesi oldukları gibi sevmeyi öğretti.Hepimiz projeye ve kendimize bir etki bıraktık.İnsanlığın geleceğiyle ilgili olan düşüncelerimi biraz daha olsa bile belirgin yaptı.
Bu projeyi asla unutmayacağım,benimle bu deneyimde yanımda olan herkese teşekkür ediyorum.Artık Erasmus+ programlarına sıklıkla katılacağım.
Herkese çok teşekkür ediyorum.
Musacan Besli




ETİKET :  

Tümü