"ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA" - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

"ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA"

18-05-2019 | 17:40

"ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA"

 CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Dünya Çiftçiler Günü’nde bir basın açıklaması yaptı. Tarımın bitme noktasına geldiği Türkiye’de çiftçinin borç batağında olduğunu kaydeden Aygun, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2.1 milyon çiftçi bulunduğuna işaret ederek, “Çiftçilerimizin 2002 yılında 530 milyon lira olan borcu 2018 yılı sonunda 190.5 kat artarak,  101 milyar liraya fırlamıştır. 8 bine yakın çiftçi icralık durumdadır. İpoteksiz arazi kalmamıştır! Gıda güvenliğinin sigortası çiftçimiz kan ağlamakta, geçinemez haldedir. 55 bine yakın çiftçi borç yapılandırması için başvuruda bulunmuştur” dedi.

 ŞİMDİ DE SARIMSAK ARTIŞI!

 Aygun, tarım üretiminde kendi kendine yetebilen Türkiye’nin AKP döneminde tüketen ve gıda ürünlerini ithal eden ülke konumuna düştüğüne işaret ederek, “Mutfakta yangına dönüşen gıda fiyatları, Türkiye’nin tarımda ciddi bir beka sorunu ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Kuru soğan, patates derken şimdi de sarımsakta yaşanan fiyat artışı, tarımdaki sorunun katlanarak devam ettiğini, gıda arzında güvenlik sıkıntısı yaşandığını ortaya koymaktadır. Kuru soğan, buğday, arpa, domates, domates konservesi, patates, baklagiller, pirinç ve ayçiçekte sıfır gümrüklü ithal kararları, çiftçiyi zora sokmuştur. Geçinemez hale gelen çiftçi; üretimden çekildikçe, mutfaktaki yangın da büyümektedir” diye konuştu.

 Aygun, önlem alınmazsa Türkiye’de çiftçi kalmayacağı için Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlamaya gereksinim olmayacağını vurguladı.

 

 

 




ETİKET :  

Tümü