Üzüm bağda kaldı - Şarköy Haberleri - Şarköy Haber

Üzüm bağda kaldı

11-09-2021 | 20:55

Şarköy İYİ Parti İlçe Başkanı Yıldıray Çakar ve Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen üzüm üreticilerinin sorunlarını dinledi.
Yüksek vergiler tüketimini düşürdüğü için şarap üreticisi üzüm almaktan kaçınıyor. Üzümcü maliyeti kurtaracak fiyat olmayınca ürünü satmıyor. Şaraplık üzümler dalda çürüyor
YÜKSEK VERGİLER ŞARAP SEKTÖRÜNÜ VE ÜZÜM ÜRETİCİSİNİ PERİŞAN ETTİ
Şarap üreticilerinin en büyük sorunlarından biri de kayıtdışı şarap üretimi. Sektör yetkilileri, satılan şarabın üçte ikisinin kayıtdışı olduğunu belirtiyor. Bu konuya çare olarak düşünülen bandrol uygulaması 24 Temmuz 2007 yılında başladı. Üreticiler, üzüme alıcı bulamamaktan ve fiyatın çok düşmesinden yakınıyor. Şarap üreticileri de ÖTV nedeni ile fiyatların artıp satışların düşmesinden şikâyetçi.
Tekel’in Özelleştirilmesiyle devlet taban fiyatı açıklamadığında üzüm üreticisi muhatap bulamıyor.Türkiye’nin yüzde altmış Şarap ihtiyacını karşılayan Şarköy ve Mürefte’de 40 tae Şaap üreticisi varken 5 tane Şarap üreticisi kaldı. Bölgede 38 bin dekar üzüm bağı olduğu zaman içinde üzüm üreticisinin hükümetin uyguladığı politikalar yüzünden bağları sökerek zeytin,kiraz ve sofralık üzüme yöneldiğinde 20 bin dekara kadar düştüğü bunuda yüzde doksanı şaraplık üzüm olduğundan üreticinin maliyetleri karşılamadığından üzümleri dalında bırakıldı. "Tekirdağ Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen de "Tekel'in özelleşmesinin ardından üzüm üreticileri sorunlar yaşamaya başladı. Üzümün maliyeti her yıl artıyor. Ama üzüm fiyatları yıllardır hep aynı. Hatta bazı çeşitlerin fiyatı düşüyor İnsanların beslenmesinde çok önemli yeri olan ve sevilerek tüketilen üzüm çok amaçlı değerlendirilebilen bir üründür. Bölgemizde ufak arazilerde, bayırlarda, yamaçlarda ekilen istihdam sağlayan bağcılık Şarköy’ de geçim kaynağı olarak yapılmaktadır. Bölgemizde üretilen sofralık üzümler yerel pazarlara ve İstanbul haline pazarlanmaya çalışılmaktadır. Ancak pazarlama güçlüklerinin olması, fiyatı toptancıların belirlemesi ve pazar garantisinin bulunmaması üreticilerimizi mağdur etmektedir. Hallerde üreticilere, üretici kooperatiflerine ve üretici birliklerine yer temin edilip verilmesi fiyat belirlemede olumlu etki yapacaktır.

İlçemizde 20.000 dekar olan bağ alanlarının %90’ ı şaraplık üzümdür. Üretilen şaraplık üzümler devletin kuruluşu olan Tekel Şarap Fabrikasına satılmaktaydı ve fiyatı Tekel Şarap Fabrikası belirlemekteydi. TEKEL özelleşince üreticimiz sayıları 40 kadar olan irili ufaklı şaraphanelere ürününü satmak zorunda kalmaktadır. Ne yazık ki bu firmaların sahipleri Mürefte’ de bulunan Şarapçılar Derneğinde üzüm alım fiyatlarını belirlemektedir. Örneğin 2015 yılında en ucuz üzümüm kg fiyatı 1,20TL iken 2016 yılında tüm girdi fiyatları artmasına rağmen üzüm fiyatı 0,70TL olmuştur. 2018 ve 2019 yıllarında da üzümün çeşidine göre 0,85TL ile 2,00TL arasında değişen fiyatlarla alım yapmışlardır. Devletimiz çıkarmış olduğu kanunlarla işletmelere vergi affı, uzlaşma, taksitlendirme gibi kolaylıklar sağlarken üreticimiz alın teriyle üretmiş olduğu ürünü şarapçıların istediği fiyata satmak zorunda bırakılmıştır. Bu nedenle ilçemizde üretici bağları sökmeye başlamıştır bölgemizden yoğun bir göç beklenmektedir.
Devletimiz şarap üreticilerini çıkarmış olduğu bandrol sistemiyle kontrol altına almaya çalışmaktadır. Lakin şarap üreticileri bununda kolayını bulmuştur, satıcıya bandrollü bu fiyat bandrolsüz bu fiyat diyerek satıcıyı da suça teşvik etmektedir. Nasıl mı? Satıcı satarken şişeden bandrolü çıkarıyor ve şarap üreticisine geri veriyor, şarap üreticisi de aynı bandrolü tekrar tekrar kullanıyor. Devletimiz bir şişe şaraptan 10,05TL ÖTV almış olduğu gibi 10,05TL ÖTV nin %18 KDV olarak 1,81TL alıyor. Bir şişe şarabın maliyeti olarak şişe masrafı, mantar masrafı ve şişenin içindeki şarap masrafı olarak %18 KDV almakla bir şişe şaraptan 14,00TL ÖTV ve vergi almaktadır. Devletimiz ÖTV olarak 20,00TL’ lik şaraptan da 60,00 TL’ lik şaraptan da 14,00TL vergi alıyor bu eşitsizliğin giderilerek fiyat üzerinden ÖTV uygulanmasının daha uygun olacağına, ayrıca alınan ÖTV’ ye karşı değiliz ancak ÖTV 14,00TL yerine 14,50TL olsun aradaki 0,50TL fark üreticiye destek olarak verilsin. Şarap üreticisi kontrol altına alınmak isteniyorsa üzüme de buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi kilo başına ürün desteği verilmesiyle ürünün müstahsil ile satılması sağlanarak şarap üreticisi daha sıkı kontrol altına alınacak, merdiven altı tabir edilen işletmeler ortadan kalkacak, kayıp kaçak önlenecek hem de üreticilerimiz devlet desteği ile bir nebzede olsa rahat bir nefes alacaktır”dedi.İYİ Parti Şarköy İlçe Başkanı Yıldıray Çakar “Üzüm alım kampanyası başlamış fabrikalar kooparatifleri muhatap alıp bir görüşme bile yapmıyor.taşaoron firmalar üzümü düşük alıp üreticiyi madur ediyor.Devlet bütün ürünlerde taban fiyat belirlerken nedense üzüm taban fiyatlarının insiyatifi tüçcara bırakmış Hükümetin uyguladığı politikalardan dlayı kesilen ceza ve ötev’den dolayı bölgemizde bir çok fabrika kapanmış.Tek çözüm olarak üzüm üraticisi birlik kurması lazım.Devletin almış olduğu ÖTV’den Üzüm üreticisine devlet desteklemesi vermesi gerekmekte bunun için İYİ Parti olarak Millet vekillerimizi bilgilendirip Tarım Bakanlığına mecliste önerge verdireceğiz “dedi.




ETİKET :  

Tümü